Informatieavond ‘Duurzaam Renoveren’ woensdag 8 april 2015

Op woensdagavond 8 april om 20:00 uur wordt in Buurtkamer Corantijn een avond georganiseerd over duurzaam renoveren van VvE-complexen, speciaal voor VvE’ers die aan de slag zijn/willen met verduurzaming. Mieke Weterings, adviseur duurzaam en gezond bouwen bij gemeente Den Haag, zal op deze avond over haar ervaringen vertellen, tips geven en een kansrijk stappenplan presenteren. Bent u eigenaar-bewoner en lid van een VvE? Wilt u weten hoe u niet alleen duurzaam en energiebesparend kunt renoveren, maar ook meteen uw woonlasten aanzienlijk kunt terugdringen? Kom dan zeker even langs op woensdagavond 8 april!

Waarom Buurtkamer Corantijn dit organiseert? Omdat we de ambitie hebben om de buurt meer te verduurzamen. Daartoe geeft Buurtkamer Corantijn zelf het goede voorbeeld. In de aankleding van ons pand is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van duurzame materialen als hout (tafels, kasten), leemstuc (isolatie en wandbekleding) en wandverwarming. Maar we willen meer doen.

Met een subsidie van het stadsdeel hebben we laten onderzoeken wat we verder aan het pand kunnen verbeteren om energie te besparen. Dat bleek nog heel wat! Het pand van de Buurtkamer is echter onderdeel van een gebouw met meerdere appartementen. Dan is besparen alleen zinvol als je maatregelen neemt die op het hele gebouw worden toegepast. Denk aan isolatie (vloer, muren en dak), zonnepanelen enzovoorts. De Postjesbuurt bestaat uit bijna uitsluitend uit dat soort woongebouwen: 3 verdiepingen met per verdieping een woning. De buitenkant is gemeenschappelijk. Voor het beheer daarvan is een Vereniging van Eigenaren (VvE) verantwoordelijk. Zij nemen de besluiten over bijvoorbeeld wel of niet zonnepanelen op het dak aanbrengen zodat iedereen ‘goedkope’ stroom geleverd krijgt.

Vaak is het complexe materie waar veel partijen bij betrokken zijn. Vraag is dan: hoe krijg je verduurzaming gezamenlijk goed voor elkaar?

Hoe krijgen we het samen voor elkaar?

De Buurtkamer wil graag de leden (eigenaar-bewoners) van de VvE’s in de buurt wegwijs maken in constructieve manieren om in een VvE besluiten te nemen over energiebesparende maatregelen en daarmee de stijging van de woonlasten van de eigenaar-bewoners en huurders te temperen. Dus vroegen we Mieke Weterings, die betrokken is bij de landelijke uitwerking van advies voor VvE’s vanuit gemeentelijke energieloketten. Zij geeft aan:

Als je woningeigenaar bent binnen een VvE, kun je helaas niet zomaar enthousiast en avontuurlijk aan de slag met verduurzaming. Voor de aanpak van veel onderdelen van het complex moet je allerlei formaliteiten in acht nemen. Er is een meerderheidsbesluit of zelfs een 100%-instemming nodig en als er huurders in de VvE zijn hebben zij ook inspraak. De vergadering moet op de juiste wijze tot stand komen en verlopen, om te kunnen besluiten moeten informatie en offertes zorgvuldig verzameld zijn, en zal er zekerheid moeten zijn over de goede uitvoering van het werk. Vervolgens moet iedereen willen en kunnen – ook financieel.

Mieke geeft inzicht in een kansrijk stappenplan, komt met tips over onderlinge relaties en kan vragen beantwoorden over juridische en financiële zaken. Dus wil je je goed laten informeren over duurzaam renoveren? Kom dan zeker naar de informatieavond op woensdag 8 april!